Hürriyet

13 Şubat 2011 Pazar

Penguen'de Yayınlanan Karikatür

           
                 Bu karikatür yüzünden; Penguen dergisine karşı bir linç girişimi başladı. Bu kadar büyütülücek ne var ortada? Kimsenin inancıyla dalga geçilmiyor. Kimseyle dalga geçilmiyor. Kimseyi incitecek bir durum yok. Bazen fırsat kollar durumda oluyor insanlar. Bu karikatür de bir çok kişiye bu fırsatı tanıdı sanırım. Penguen dergisi genel anlamda, muhalif bir dergi. Sanırım sırf bu yüzden bu karikatür bu kadar büyütüldü. Camiye namaz kılmaya giden herkes inancında dürüst mü? Herkes sırf inandıkları için mi namaz kılmaya gidiyor? Herkes sırf inançları için mi ibadet ediyor? HAYIR! Kocaman bir hayır. Öyle bir ülkede yaşıyoruz ki; bu karikatürde anlatılan olayın aynısını yaşayan insanlar var. İyilik yaparken, ibadet ederken, yardım ederken, sevgi gösterirken; bunu reklam malzemesi olarak kullanan insanlar var. Bu karikatür bana göre gayette güzel vurgulamış, vurgulamak istediği düşünceyi. Ama; at gözlüğüyle bakarsanız olaylara doğal olarak; bu karikatürden çıkaracağınız sonuç çok daha farklı olur.Arkada ''Allah yok, din yalan'' yazıyormuş. Tamam sen de ''Allah var, din gerçek'' diyosun. Yani kimse kimsenin inancına hakaret etmiyor. Kendi inancından bahsediyor.

Herkes sizin inandığınıza inanmak zorunda mı?
    
Herkes sizlerle aynı duyguları paylaşmak zorunda mı?

Herkes sizin gibi düşünmek zorunda mı?

Herkes aynı şeyleri anlatmak zorunda mı?


                  Değil tabi ki. Zaten normal olan da budur. Bazen eleştirmek için bahane ararken; saçmaladığınızın, küçük düştüğünüzün farkında bile olmuyorsunuz. Bu karikatür ne inançla, ne inananla dalga geçiyor. Bu karikatür bir takım insanları eleştiriyor. Ve doğru biçimde eleştiriyor. Azıcık sağlıklı düşünmeliyiz. Azıcık mantıklı düşünmeliyiz. İnanç yüzünden; hükümetimiz bile saltanat sistemi gibi yönetirken bizi, lütfen artık inançları bahane ederek bir takım olguları yok etmeyelim. İnanç; sadece inanan ve inanılanın arasındadır. Kimsenin inancı, kimseyi ilgilendirmez. Ama ne yazık ki bizim ülkemizde ilgilendiriyor. Bence daha fazla yıpratmayalım Penguen dergisini. Çünkü; zevk alarak, her hafta çıkmasını sabırsızlıkla beklediğim bir dergi; Penguen. Bütün Penguen dergi çalışanlarını ve okurlarını sevgiyle selamlıyorum.

7 yorum:

  1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Bu ülkede herkes istediği karikatürü çizme hakkına sahip olmalı ama yok işte halkımız kör cahil,beğenmediysen okuma kardeşim,bu kadar basit.
    Ha sahi ülkemizde sanata değer veriliyor,bunu biliyoruz olay baştakilerle alakalı;Bu gün karikatüristlere 90 küsür dava açan bir Başbakan,Eee ne demişler imam osturursa cemaat ........ gerisini siz getirin...

    YanıtlaSil
  3. caminin duvarına "Allah yok, din yalan" yazarsan tabiki saldırı olur. İster inan ister inanma ama insanların inandığı şeye yalan dersen, dogru bi davranış olmaz. biri gelip sana ananı sikeyim dese sence bu ifade özgürlüğümüdür..

    YanıtlaSil
  4. Arkadaşım bu karikatürsti yazan adama göre; Allah yok, din yalan demek ki. Bundan bizene. Bu o adamı ilgilendirir. Birine gidip ananı sikiyim demekle, bu yazı arasında milyon fark var. Bu adam Allah'a ve inananlara küfür etmiyor. Bu adama göre Allah yok, din yalan. Bu düşünce de kimseyi bağlamaz. Kimse inanmak zorunda değil!

    YanıtlaSil
  5. Artık bunların aşılması lazım.Karikatürü çizen arkadaşa tebrikler

    YanıtlaSil
  6. Bak şimdi, bu adam inancımla dalga geçmiş demiyorum, kafir demiyorum, küfür de etmiyorum, bu adamın inancından zaten banane benim inancımdan ona ne ama bazen öyle karikatürler çıkıyor ki ortaya bu da dahil , camiye giden o bahsettiğin münafıklar varya hani, onları çizmek yerine camiye giden herkesi münafık gibi gösterme görevini üstlenmiş oluyor resmen. Ve çoğu zaman da Türkiye'de yapılan genel anlamda bir yanlış ki bu : Dindar kesim politikacıları eleştireyim derken oku dine yöneltiyorlar. Zaten bu memleketin çoğu müslümanken önüne gelen islamla dalga geçiyor. Herkes , bu ülkede herkes kendini en akıllı zannediyor. En doğru zannediyor. Eğer öyle olsaydılar yaptıkları hataları da bazen gerçekten görebilirlerdi. İşte bu yüzden ben bu karikatürden senin aldığın zevki de alamıyorum.

    "İnanç; sadece inanan ve inanılanın arasındadır." demişsin ama , karikatüristimiz inananla ya da ona göre inanmayanla inanılanın arasına girmiş. Eğer adam inanmıyorsa da öldüğünde cezaını çekecek. Karikatüristin inancının beni ilgilendirmediği kadar, o camiye yalandan gidenin inancı da karikatüristi inandırmaz. Başarılar dilerim.

    YanıtlaSil
  7. *Son cümlemde karikatüristi ilgilendirmez diyecektim, yanlış olmuş.

    YanıtlaSil